Yapay zeka çağında sürdürülebilir dönüşüm
İsmail Şahin / İSTANBUL – Teknoloji alanında Türkiye’nin önde gelen karar vericileri ve kanaat önderleri, Teknoloji Liderleri Zirvesi’nde ikinci kez bir araya geldi.
DataExpert ve Milliyet Executive iş birliğinde BMI Business School organizasyonuyla gerçekleştirilen “Yapay Zeka Çağında Yeniden İnovasyon” temalı zirvede global mega trendlerin şirket stratejilerine etkileri, Türkiye’de üretilen teknolojilerin global pazardaki yeri, sürdürülebilir dijital dönüşüm, yapay zeka ve akıllı şehirler ele alındı. Zirve aynı zamanda En Etkin 50 Teknoloji Lideri’nin ödül törenine ikinci kez ev sahipliği yaptı.
Zirvenin açılışında “Yapay Zeka Çağında Yeşil ve Dijital Dönüşüm Odağında Birlikte Gelişme” başlıklı bir konuşma yapan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, gelişen ve değişen teknoloji dinamiklerinden sürdürülebilir bir gelecek oluşturmak için yararlanmanın mümkün olduğunu söyledi.
Yapay Zeka Teknoloji Yol Haritasında yer alan öncelikli Ar-Ge konularından örnekler veren Mandal, yapay zeka odaklı 2 binden fazla teknoloji ve yenilik projesine TÜBİTAK olarak destek verdiklerini dile getirdi. Yapay zekayı kullanırken anahtar konulardan birinin ‘birlikte geliştirme’ kavramı olduğuna işaret eden Mandal, “İşbirliği değil… İşbirliği artık kalıplaşmış bir kavram. Bilgi değişimi odaklı yenilikten, birlikte geliştirme odaklı yeniliğe dönüşmek gerekiyor” dedi.
Yapay zeka ekosistemi
Türkiye’deki KOBİ’lerin yapay zeka teknolojileri konusunda çok hızlı büyüdüklerinin altını çizen Mandal, “TÜBİTAK bünyesinde bir yapay zeka ekosistemi oluşturmaya çalışıyoruz, bir arayüz gibi… Teknolojiyi yaratacak firma ile kullanacak şirketi bizim bünyemizde bir araya getirmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
İklim değişikliğinin önümüzdeki 10 yılda en büyük etkiyi yapacak faktör olduğuna işaret eden Mandal, “Yapay zeka hava durumunu analiz edebilir. Tarım, gıda, hayvancılık ile eğitim teknolojileri ve sürdürülebilirlik için kullanılabilir. Ayrıca TÜBİTAK olarak yapay zeka alanında geliştirdiğimiz Türkçe Büyük Dil Modeli kapsamında önemli ilerlemeler sağladık. Etkin ve derin öğrenme mimarisine sahip olacak projemiz ile yapay zeka Türkçe kaynaklı verilerle zenginleşebilecek” dedi.
İşler nasıl dönüşüyor?
Zirvedeki “Yapay zeka işleri nasıl dönüştürüyor?” isimli panelde TFI TAB Gıda Yatırımları CTO’su Erman Karaca moderatörlüğünde Hepsiburada CTO’su Alexey Shevenkov, Securitas Bilgi Teknolojileri Ülke Yöneticisi Aykut Yılmaz ve İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sabri Gökmenler, dijital platformlarda yapay zekanın etkilerini konuştu. Sabri Gökmenler, “Biz 2019 yılında yapay zeka birimini konumlandırdık. 2021 yılından beri kendi dil modelimizi geliştiriyoruz. Kredi tahsisinde hem bireysel, hem ticari tarafta yapay zeka modelleri kullanıyoruz” dedi.
Zirvede bir sunum yapan Turkcell Dijital İş Servisleri Genel Müdürü Gürkan Arpacı geçtiğimiz yıllarda maraton gibi yaşanan dijital dönüşümün devam ettiğini ancak kolay bir noktaya gitmediğine dikkat çekerek, “2023 yılında 16.7 milyar cihaz birbirine bağlandı. 2026’da 25 milyar cihaz birbirine bağlanacak. Yapay zeka, nesnelerin yapay zekasına evriliyor” diye konuştu.
Planlanmış, canlı ve insan odaklı kentler
‘Akıllı şehirler’ konusunda bir konuşma yapan PwC’nin şehirler ve yerel yönetimler alanında global lideri Hazem Galal şehirlerin geleceğine değinerek sürdürülebilir, insan odaklı, ekonomik açıdan canlı, ulaşılabilir, dayanıklı, ve planlanmış şehirlere vurgu yaptı. Sampaş Holding Genel Koordinatörü Mustafa Serdar Yümlü ise “Akıllı ve Dirençli Kent Teknolojileri” isimli sunumunda, karbon salınımının yüzde 70’i ve tüketilen enerjinin yüzde 40’ının şehirlerden kaynaklandığına dikkat çekerek, “Bu yüzden şehirleri ekonomik hale getirmeli, kaynaklarımızı daha etkin kullanmalıyız. Afetlere karşı da dirençli hale gelmeliyiz” dedi.
Kalyon PV CEO’su Ersan Tüfekçi de “Yenilenebilir Enerjide Yüksek Teknoloji ve Ar-Ge’nin Önemi” isimli sunumunda, “1 metrekareden 4.2 kilowatt saat enerji üretilebiliyor. Bir ev aylık 300 kilowatt enerji tüketiyor. Sahra çölünün yüzde 3’üne güneş paneli konulsa bütün dünyanın elektrik üretimini karşılar” dedi.