Mardin’den Esenyurt’a kayyum nöbetleri ne oldu: Akademisyenler bin güne ulaştı
Boğaziçi Üniversitesi Akademisyenleri 1000 Günlük Kayyum Nöbetini Sürdürüyor
Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, üniversitelerine atanmış kayyum rektörlere karşı 4 yılı aşkın süredir protesto gösterisi düzenliyor. Akademisyenler, 49 ay, 211 hafta, 1475 gün boyunca her iş günü cübbelerini giyerek Güney Kampüs’te “Kabul etmiyoruz, Vazgeçmiyoruz” diyerek rektörlük binasına sırtlarını dönüyor.
Akademisyenler, özgür, özerk ve demokratik bir üniversite için bugün kayyum rektöre karşı 1000. nöbet eylemini gerçekleştirdi. Bu süreçte Boğaziçili akademisyenlere mezunlar ile öğrencilerinin yanı sıra siyasi parti ve sendika temsilcileri de destek veriyor.
2 Ocak 2021’de Prof. Dr. Melih Bulu’nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından rektör olarak atanmasının ardından Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, rektörün atanması yerine seçilmesi gerektiğini belirterek, rektörlük seçimlerini ortadan kaldıran ve antidemokratik olduğunu düşündükleri uygulamaları eleştirdi.
Öğrenciler, “kayyum rektör” olarak nitelendirdikleri Melih Bulu’yu protesto etmeye başladılar. Öğretim üyeleri de 5 Ocak 2021’den itibaren cübbelerini giyerek rektörlük binasına sırtlarını dönme eylemine başladılar.
Naci İnci’nin 15 Temmuz 2021’de göreve getirilmesinin ardından akademisyen ve öğrencilerin protestoları devam etti. 6 öğrenci, İnci’nin talebiyle Fen-Edebiyat Fakültesi Disiplin Kurulu tarafından okuldan uzaklaştırma cezası aldı.
1000 günlük direniş sürecinde, öğretim üyesi Can Candan’ın görevine son verilmesi ve dekanların görevden alınması gibi olaylar yaşandı. Akademisyenlerin bu süreci sürdürmekte kararlı oldukları belirtiliyor.
Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer’in tutuklanarak yerine kayyum atanmasına karşı CHP’lilerin sürdürdüğü Demokrasi Nöbeti 80 gündür Esenyurt’ta devam ediyor. Diğer yandan, Batman Belediyesi’ne kayyum atanmasının ardından işten çıkarmalarla ilgili başlatılan nöbet eylemi de devam ediyor.