İçimizdeki boşlukla yalnız kaldık

SERAY ŞAHİNLER- Türk edebiyatının ustalarından Ferit Edgü hayatını kaybetti. Şair, roman ve deneme yazarı kimliğiyle edebiyata güçlü bir imza bırakan Edgü, 88 yaşında hayata gözlerini yumdu. Vefat haberini, yazarın yayıncısı Everest Yayınları, “Değerli yazarımız Ferit Edgü’yü kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz… Ailesine, okurlarına, tüm sevenlerine başsağlığı diliyoruz” sözleriyle duyurdu.

Edgü’nün cenazesi yarın Teşvikiye Camii’nde kılınacak ikindi namazının ardından Aşiyan Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Ferit Edgü, birçok okuru için “aynı dönemde yaşamanın büyük şans” kabul edildiği ve yazdıklarıyla teşekkürün borç bilindiği yazarlardan biriydi kuşkusuz. 24 Şubat 1936’da İstanbul’da doğan Ferit Edgü, İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’nde başladığı öğrenimini Paris’te sürdürdü. 1976-1990 yılları arasında kurucusu olduğu Ada Yayınları’nda çağdaş Türk ve dünya yazarlarının, şairlerinin yapıtlarını yayımladı. Edebiyatın birçok alanında Ferit Edgü evreninden izler taşıyan önemli eserlere imza attı. “Bir Gemide” ile 1979 Sait Faik Armağanı, “Ders Notları” ile 1979 Türk Dil Kurumu Ödülü, “Eylülün Gölgesinde Bir Yazdı” ile 1988 Sedat Simavi Edebiyat Ödülü’nü aldı. Yeni Dergi, Eylem, Papirüs, Ant, Soyut, Milliyet Sanat, Hürriyet Gösteri dergilerindeki deneme ve incelemeleriyle okurlara ulaştı.

Ferit Edgü’nün başyapıtlarından biri kuşkusuz 1977’de yayımlanan, ‘uzakları yakın eden’, Hakkari’de mücadele veren ‘sıradan insanların’ serüvenini anlattığı “Hakkari’de Bir Mevsim” kitabıydı. Melih Cevdet eseri, “Gerçeğin inanılmaz bir düşe dönüştüğü, şaşırtıcı bir öyküdür bu” sözleriyle anlatmıştı. “İçimde büyüyen boşluğun içinde yalnızdım” diyordu Ferit Edgü… Roman, 1982 yılında Erden Kıral tarafından sinemaya uyarlanmış ve büyük ses getirmişti. Kıral ve Onat Kutlar’ın senaristliğiyle filme aktarılan “Hakkari’de Bir Mevsim”de Genco Erkal, Şerif Sezer, Macit Koper, Rana Cabbar gibi usta isimler rol almıştı. Film 1983’de Berlin Film Festivali’nde Gümüş Ayı Ödülü’nü kazanmıştı.

‘Arayışı bitmezdi’

Ferit Edgü’nün vefatı, edebiyat dünyasında tarifsiz kedere yol açtı. Edgü’nün yolculuğuna ortak olan okurları, yazarlar ve eleştirmenler, vefat haberiyle duygularını sosyal medya hesaplarından paylaştı. Murathan Mungan, “Ferit Edgü’nün gidişiyle lafın gelişi değil sahiden bir devir kapandı. Yazarlığının yanı sıra, sahibi olduğu Ada Yayınları kataloğuyla, özenli baskılarıyla yayımcılığın bir dönemine imza atmıştı” derken Semih Gümüş “Arayışı bitmezdi. Çıtayı hiç aşağı düşürmedi. Yazdıklarını döne döne okudum, bazı öykülerini elli, altmış kere okumuşumdur, hayatımın sonuna kadar da okurum. Büyük bir yazarı kaybettik” ifadelerini kullandı. Ömer Erdem ise, “Türkçe’de edebiyat diye bir çizgi çizseniz ve o çizginin üstünde kalanı edebiyat saysanız o, Ferit Edgü’dür işte. Sadece özgün bir yazar değil yol açıcı da bir seviyeydi Ferit Edgü. Allah’tan rahmet diliyorum” ifadelerine yer verdi.

Görsel Yolculuk hiç bitmedi

Ferit Edgü, resimle diyaloğunu da yazıya dökmüş, Avni Lifij, Abidin Dino, Avni Arbaş, Aliye Berger, Aliye Berger, Fahrelnisa Zeid, Cihat Burak gibi ressamları ve eserlerini “Görsel Yolculuklar” kitabında anlatmıştı. Milliyet’e konuşan Sabancı Müzesi Müdürü Nazan Ölçer, bu ilgiyi “Uzun meslek yaşamımda pek çok sergi düşüncesini ilk kez paylaştığım, fikrini sorduğum, eleştirilerine kulak verdiğim yakın bir dostum idi. Pek çok sergi kataloğumuza değerli yazılarıyla katkıda bulunduğu gibi, sonsuz cömertliği ile zengin tablo koleksiyonundan eser ödünç vermekte de asla tereddüt etmedi. Müzemiz koleksiyonuna yaptığı değerli bağışlar elbette özenle korunacak, müzemizin genç kadrosuna verdiği öğütler ise asla unutulmayacaktır” sözleriyle anlattı.