Romalılar tarafından milattan önce 168 yılında kurulan Kotor’un o dönemdeki adı Acruvium’muş. İmparator Justinian tarafından 535 yılında kale inşa edilen şehir, tarih boyunca çok kez el değiştirmiş.
1002 yılında Bulgar İmparatorluğu tarafından işgal edilip ve yağmalanan Kotor, 1185 yılında Sırp Krallığı’nın yönetimi altına girmiş ve önemli bir ticaret limanı halini almış. 1371-1384 yılları arasında ise Macar İmparatorluğu ve Venedik Cumhuriyeti arasında el değiştirmiş. 1391 yılında Osmanlı tehlikesine karşı Venedik Cumhuriyeti’ne katılmış, Venedik yönetimi altındayken Osmanlı tarafından 1538 ve 1657 yıllarında kuşatılmış. 1797 yılında da Habsburg İmparatorluğu yönetimine giren şehir,1918 yılında Yugoslavya’nın bir parçası haline gelmiş.
Günümüze kadar ulaşmayı başarmış yapılar arasında, 4.5 kilometre uzunluğunda, 2-15 metre genişliğinde ve 20 metre yüksekliğindeki şehir surları, Our Lady of Health kilisesi, Sveti Ivan Kulesi, deniz feneri ve kentin tarihi kapıları sayılabilir.
Günümüzde, gemi ve yatların uğrak yeri olan şehir, bölgenin önemli limanlarından birine ev sahipliği yapıyor.
Ülkede bulunan iki havaalanından biri olan Tivat Havalimanı’na 10 kilometre, Podgorica Havalimanı’na ise 90 kilometre uzaklıkta olması ulaşımı kolaylaştırıyor. Avrupa ülkelerinin çoğundan aktarmalı ve aktarmasız uçuşlarla ülkeye ulaşım sağlıyor.
Ayrıca karayolu ulaşımına da sahip olan şehirde, yolların zorlu ve engebeli olmasından dolayı bu seçenek pek tercih edilmiyor.
Dünyaca ünlü birçok markanın Kotor’da mağazaları bulunuyor. Giysi satan dükkanlar, hediyelik eşyalar, antikacılar, kitapçılar, kuyumcular ve birçok mağaza hem turistlere hem yerli halka hizmet veriyor. Ayrıca limanın karşısında pazar günleri hariç her gün meyve ve sebze pazarı kuruluyor.