İşte kahve içmenin en doğru saati! ‘Doğru tüketilmezse gerginlik yapıyor’

Fransız Ulusal Sağlık ve Tıbbi Araştırma Enstitüsü’nden emekli araştırma direktörü Astrid Nehlig, yaklaşık 100 ila 150 miligramın (bir veya bir buçuk fincan kahveye eşdeğer) sağlıklı bir destek miktar olduğunu söyledi.

Fazlası olumsuz sonuçlara yol açabilir

Nehlig, kahve içtikten yaklaşık beş dakika sonra kendinizi daha uyanık hissetmeye başlayacağınızı ve yemek yemenize ve metabolizma hızınıza bağlı olarak etkilerin yaklaşık 15 dakika ila iki saat sonra zirveye ulaşacak şekilde artacağını da ekledi. Ancak fazlası olumsuz sonuçlara yol açabilir.

Geçen yıl New England Journal of Medicine’de yayınlanan bir araştırma, katılımcıların istedikleri kadar kahve içtikleri zaman, kahve içmedikleri günlere göre ortalama 30 dakika daha az uyuduklarını ortaya çıkardı.

San Francisco Kaliforniya Üniversitesi’nde kardiyolog ve tıp profesörü olan Gregory Marcus, The Wall Street Journal’a , kafeinin uyku üzerindeki etkisinin kafeini ne kadar hızlı metabolize ettiğinize bağlı olduğunu söyledi. Vücudunuzun kafeinden tamamen kurtulması on saat kadar sürebilir.

Ancak uzmanlar, genetik farklılıkların bazı insanların bunu yavaş veya hızlı bir şekilde metabolize ettiği anlamına geldiğini söylüyor.

En doğru saat sabah 9.30

Uzmanlar, enerji verici faydalardan en iyi şekilde yararlanmak ve gerginliklerden kaçınmak için ilk fincan kahveyi sabah 9.30’da içmenizi öneriyor.

Araştırmalar, temel stres hormonu olan kortizol düzeylerinin uyandığımızda en yüksek seviyede olduğunu ve çok erken kahve içmenin bu seviyeleri daha da artırdığını ve bizi gereksiz gerginlik riskiyle karşı karşıya bıraktığını gösteriyor.

2009’a kadar uzanan araştırmalar, kortizol düzeylerinin sabahları en yüksek olduğunu ve gün boyunca düştüğünü, kabaca sabah 9.30 ve öğleden sonra 13.00’te iki büyük düşüş olduğunu buldu. Yatmadan altı saat önce kafeini kesmek için en uygun zamandır veya akşam 22:00’de uyumaya çalışanlar için saat 16:00’dır.

Kortizol seviyesini yükseltmek stres tepkisi yaratıyor

Yüksek olan kortizol seviyesini kahveden gelen ilave artışla birleştirirseniz, vücutta gereksiz bir stres tepkisi yaratırsınız. Bu tepki, sabah kahvenizin tadını çıkarmadan önce bir saat kadar beklemekle hafifletilebilir. Öğleden sonra işte çalışıyorsanız, kahvedeki kafeinin yaklaşık dörtte birini içeren bir çayı tercih etmek isteyebilirsiniz.

Bu sizi vardiyanızın sonuna kadar idare edebilecek olsa da, o gece uyumayı da zorlaştırabilir. Bunun nedeni, çok fazla kafeinin, adenozin ve melatonin hormonlarının reseptörlerini bloke ederek uykuyu bozmasıdır.